Δρ. Uma Pandey, Καλκούτα, Ινδία – Κέντρο Ειδήσεων Αλφαβητισμού

Δρ. Uma Pandey, Καλκούτα, Ινδία – Κέντρο Ειδήσεων Αλφαβητισμού

Februar 5, 2023 0 Von admin
Δρ.  Uma Shankar Pandey

Δρ. Uma Shankar Pandey, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Surendranath College for Women.

Η Δρ. Uma Shankar Pandey είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια που διδάσκει τον γραμματισμό στα μέσα στο Surendranath College for Women. Η έρευνά του διερευνά θέματα όπως η αξιολόγηση του γραμματισμού στα νέα μέσα, η δημοσιογραφική ταυτότητα και η αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης. Τον τελευταίο καιρό έχει εξερευνήσει τις διασταυρώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας και της επικοινωνίας μέσων, συμπεριλαμβανομένης μιας συναρπαστικής μελέτης για την αναζήτηση κινητήρια προώθηση ηλεκτρονικών πόρων έναντι έντυπων πόρων.

Μετά από κάποιο διάστημα διδασκαλίας της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας, ο Δρ. Pandey συμμετείχε στην εκπαίδευσή μας στον γραμματισμό ειδήσεων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Βιετνάμ, στην πόλη Χο Τσι Μινχ το 2018. Είχε την καλοσύνη να μοιραστεί μερικές από τις λεπτομέρειες της δουλειάς του στις 7 ερωτήσεις και απαντήσεις παρακάτω, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου διδάσκει μέσω βιντεοδιάλεξης και ζωντανών συζητήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σας ευχαριστώ, Δρ Pandey!

Ε: Θα μοιραστείτε μαζί μας πού διδάσκετε ειδήσεις ή/και παιδεία στα μέσα ενημέρωσης αυτή τη στιγμή και θα μας πείτε για τους μαθητές με τους οποίους συνεργάζεστε;

Α: Διδάσκω φοιτητές Bachelors στο Surendranath College for Women και επίσης μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Καλκούτας όπου είμαι προσκεκλημένη σχολή. Τα μαθήματα αφορούν γενικά τον γραμματισμό στα μέσα, αλλά βρήκα βολικό να ενσωματώσω το παράδειγμα «VIA» του Stony Brook. Είναι πολύ χρήσιμο.

Ε: Τι είδους προκλήσεις πληροφόρησης αντιμετωπίζει η κοινωνία στην Ινδία; Μπορείτε να μιλήσετε λίγο για το περιβάλλον ειδήσεων και πληροφόρησης εκεί καθώς είναι σχετικό με τη διδασκαλία σας;

Α: Διαφορετικά μέρη της Ινδίας έχουν μοναδικές προκλήσεις. Η δική μας είναι μια χώρα με 23 γλώσσες που αναγνωρίζονται ως «επίσημες» από τις 8ου χρονοδιάγραμμα του συντάγματος. Ένας στους τέσσερις Ινδούς είναι αναλφάβητος σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Τα προβλήματα πρόσβασης και η ανισότητα είναι επίσης διάχυτα.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν 850 τηλεοπτικά κανάλια διαθέσιμα σε διαφορετικές γλώσσες για τα 197 εκατομμύρια τηλεοπτικά νοικοκυριά στη χώρα.

Υπάρχει πληθώρα προκλήσεων στο μέτωπο των ειδήσεων και των πληροφοριών — αναξιόπιστο περιεχόμενο, απόλυτη εξάρτηση από τα έσοδα από διαφημίσεις και έλλειψη ασφάλειας εργασίας μεταξύ των προσώπων των μέσων ενημέρωσης. Χιλιάδες εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχασαν τη δουλειά τους τον τελευταίο χρόνο, φαινομενικά λόγω οικονομικών δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία.

Ε: Πώς επηρέασε η πανδημία τους μαθητές και τη διδασκαλία σας; Εάν διδάσκετε διαδικτυακά, μπορείτε

Α: Η πανδημία έχει επηρεάσει τη διδασκαλία μου με τεράστιο τρόπο. Έχω μάθει νεότερους τρόπους ενασχόλησης με τους μαθητές. Κατά την άποψή μου, τα διαδικτυακά μαθήματα λειτουργούν καλά με έναν συνδυασμό σύγχρονων τάξεων και ασύγχρονων δραστηριοτήτων. Κατέληξα να ξεκινήσω το δικό μου κανάλι στο YouTube προκειμένου να παραδίδουν μαθήματα που οι μαθητές μπορούν να έχουν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή. Τους τελευταίους τρεις μήνες ανέβασα 25 βίντεο στο κανάλι, που ανέρχονται σε πάνω από 16 ώρες περιεχομένου. Ως αποτέλεσμα, βρίσκω πολύ πιο εύκολο να εμπλέκω τους μαθητές σε ομαδικές συζητήσεις αφού έχω μοιραστεί περιεχόμενο βίντεο μαζί τους. Οι διαδικτυακές διαλέξεις μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι συζητήσεις για προεπιλεγμένα θέματα.

Δρ. Pandey διδασκαλία.

Δρ. Pandey διδασκαλία.

Ε: Τι φαίνεται να εκτιμούν περισσότερο οι μαθητές σας για όσα μαθαίνουν για τις ειδήσεις / τα μέσα ενημέρωσης και τις πληροφορίες; Τι φαίνεται να προκαλούν ή με τι δυσκολεύονται;

Α: Οι μαθητές φαίνεται να εκτιμούν τις εξελιγμένες τεχνικές πειθούς που βρίσκονται πίσω από τα μηνύματα των μέσων ενημέρωσης. Η πολιτικοοικονομική εξήγηση για το περιεχόμενο και τις δομές των μέσων ενημέρωσης γίνεται επίσης καλά κατανοητή από τους μαθητές. Μια μεγαλύτερη πρόκληση για αυτούς είναι να κατανοήσουν γιατί δεν υπάρχουν αυστηρότερα ρυθμιστικά πλαίσια και επίσης γιατί επιτρέπονται ορισμένα είδη περιεχομένου στο Twitter, για παράδειγμα.

Ε: Ποιο είναι το αγαπημένο σας μάθημα ή δραστηριότητα για να διδάξετε όταν πρόκειται για ειδήσεις ή/και παιδεία στα μέσα επικοινωνίας;

Α: Η αγαπημένη μου δραστηριότητα είναι να χρησιμοποιώ διάφορα κλιπ από το Bollywood για να εξηγήσω έννοιες της επικοινωνίας και των μέσων. Αυτή είναι μια τεχνική που φαίνεται να απολαμβάνουν περισσότερο οι μαθητές. Αναζητώ τακτικά κλιπ περιεχομένου 4-5 λεπτών από δημοφιλείς ινδικές ταινίες για να τα χρησιμοποιήσω σε συζητήσεις σχετικά με πειστικές πτυχές της επικοινωνίας, για παράδειγμα.

Ε: Πόσο καιρό διδάσκετε εκπαίδευση ειδήσεων / γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας και πώς σας ενδιαφέρει;

Α: Διδάσκω για περισσότερα από 18 χρόνια τώρα. Αρχικά δίδαξα γραμματεία στα μέσα και αργότερα ασχολήθηκα με τον γραμματισμό των ειδήσεων μετά την εκπαίδευσή μου με τον Stony Brook. Πριν ασχοληθεί με τους ακαδημαϊκούς ήταν δημοσιογράφος. Τότε πάντα πίστευα ότι θα ήταν σημαντικό να διδάξω παιδεία στα μέσα, μόλις εγκατέλειψα τη δημοσιογραφία πλήρους απασχόλησης.

Ε: Πού μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τη δουλειά που κάνετε;

Α: Μπορείτε να με βρείτε YouTube, Facebookή Κελάδημα.