Mamuka Saparidze, Batumi, Georgia – Center for News Literacy

Mamuka Saparidze, Batumi, Georgia – Center for News Literacy

Februar 6, 2023 0 Von admin

Στη Δυτική Γεωργία, εγκατεστημένη κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, ο Mamuka Saparidze διδάσκει τους πολίτες στη γενέτειρά του, το Batumi, να είναι πιο έξυπνοι καταναλωτές μέσων ενημέρωσης. Ο Mamuka είναι ο συντονιστής για τον προγραμματισμό και την προβολή στην American Corner Batumi, η οποία υποστηρίζει μια σειρά από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της παιδείας στα μέσα και την πληροφόρηση. Ο Mamuka παρακολούθησε το 2017 την εκπαίδευση ειδησεογραφικής παιδείας στο Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz στο Πόζναν της Πολωνίας και επέστρεψε στο Παγκόσμιο Συνέδριο του 2019 για να μοιραστεί επιδείξεις της διδασκαλίας του. Είχαμε την τύχη να συνομιλήσουμε μαζί του τον περασμένο μήνα για να μάθουμε περισσότερα για τη δουλειά του και πώς αντλεί από μια σειρά από πόρους για να προσαρμόσει την εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας για όλες τις ηλικίες μαθητών από το δημοτικό μέχρι τους ενήλικες στις ορεινές περιοχές της Γεωργίας.

Ο Mamuka έχει μάθει ότι η προσαρμογή των τεχνικών διδασκαλίας για συγκεκριμένους μαθητές είναι σημαντική και μερικές φορές χρειάζεται κάποια δοκιμή και λάθος για να καταλάβουμε τι λειτουργεί καλύτερα. Βασιζόμενος σε παραδείγματα από άλλους εκπαιδευτικούς με παρόμοια μέσα ενημέρωσης και περιβάλλοντα πληροφόρησης, έχει τελειοποιήσει μαθήματα σε δύσκολα θέματα, όπως πώς χειραγωγούνται τα στατιστικά στοιχεία, πώς επιλέγονται οι πληροφορίες για περιεχόμενο μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πώς κατασκευάζονται τα μηνύματα για πειθώ. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα που μοιράστηκε είναι ένα με το οποίο μπορούμε όλοι να σχετιστούμε: η διδασκαλία της προπαγάνδας. Αφού δοκίμασε διαφορετικούς τρόπους διδασκαλίας σχετικά με την προπαγάνδα, προσάρμοσε το μοντέλο Irex που χρησιμοποιούσαν οι εκπαιδευτικοί στην Ουκρανία για να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τη διαφορά μεταξύ των ειδών προπαγανδιστικών μηνυμάτων που βασίζονται σε συναισθηματική βάση που μοιράζονται συχνά στη Γεωργία και άλλων τύπων περιεχομένου.

Όσον αφορά τη διδασκαλία των παιδιών, η αγαπημένη τεχνική του Mamuka είναι η «πυξίδα», την οποία προσάρμοσε για την παιδεία ειδήσεων από ένα εργαλείο που αρχικά χρησιμοποιούσαν τα αγγλικά ως εκπαιδευτές δεύτερης γλώσσας. Βοηθά τους μαθητές να σκεφτούν κριτικά τις πληροφορίες όταν πυροδοτούνται συναισθηματικά. Εξήγησε ότι είναι μια εξαιρετική αναλογία για να βοηθήσει τους μαθητές να αναγνωρίσουν πότε «χάνονται» στην κατανόηση του περιεχομένου και πώς να πλοηγηθούν προς την κατανόηση. Η μέθοδος ενθαρρύνει τους μαθητές να ταξιδέψουν στις περιοχές της πυξίδας και να ρωτήσουν:

North: Πρέπει να μάθω αυτές τις πληροφορίες;
West: Είναι ανησυχητική αυτή η πληροφορία
Ανατολή: Είμαι ενθουσιασμένος από αυτές τις πληροφορίες;
South: Ποια είναι η θέση μου σε αυτές τις πληροφορίες;

Ο Mamuka είπε ότι αυτό το εργαλείο ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο όταν βοηθά τους νέους να πλοηγηθούν σε συγκεχυμένες ή τρομακτικές πληροφορίες σχετικά με τον Coronavirus. Αυτό λειτουργεί ακόμη και διαδικτυακά, αυτός εξηγεί. «Διαδικτυακά θα ταξίδευαν σε διαφορετικές αίθουσες – στην αίθουσα «Βόρεια» και μετά στην αίθουσα «Νότια», για να συζητήσουν και να εξετάσουν τα διάφορα ερωτήματα σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης. Ο Mamuka χρησιμοποιεί επίσης ψηφιακά παιχνίδια, όπως αυτά που δημιουργήθηκαν από το Media Development Foundation, για να ενσωματώσει δεξιότητες ψηφιακής παιδείας. «Όταν πρόκειται για παιδιά, όλα έχουν να κάνουν με το παιχνίδι και τα παιδιά υποτίθεται ότι παίζουν. Άρα, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για αυτούς».

Όσον αφορά την προσέλκυση ενηλίκων, τα φυλλάδια, οι διαφάνειες και τα διαδικτυακά εργαλεία όπως το Kahoot και το Mentimeter είναι χρήσιμα. Ένας άλλος πόρος που χρησιμοποιεί ο Mamuka με μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας είναι μια σειρά βίντεο σε στυλ ανακοινώσεων δημόσιας υπηρεσίας που απεικονίζουν περίπλοκες ιδέες, όπως η ποικιλία των πραγμάτων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή πηγών πληροφοριών. Αυτά τα βίντεο είναι προσαρμοσμένα ειδικά στις εμπειρίες και την κουλτούρα με την οποία οι ενήλικες στη Γεωργία είναι ήδη εξοικειωμένοι. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενός PSA που βοήθησε στη δημιουργία του Mamuka είναι αυτό για το πώς πλαισιώνονται οι εικόνες, το οποίο μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό ακόμη και χωρίς ήχο.

Είναι σημαντικό, εξήγησε ο Mamiuka, να συμπεριληφθούν οι εξελισσόμενες έννοιες των ειδήσεων και της δημοσιογραφίας στα μαθήματα γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας. Για παράδειγμα, η «πολιτική δημοσιογραφία» ή αυτό που μερικές φορές αποκαλείται «δημοσιογραφία των πολιτών» είναι μια αναδυόμενη εναλλακτική πηγή ειδησεογραφικών πληροφοριών σε σχέση με το κρατικό και επηρεαζόμενο από το κράτος ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Συμπεριλαμβάνει την πολιτική δημοσιογραφία ως έναν άλλο πυλώνα πληροφόρησης στη «γειτονιά» που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να γίνουν η πηγή ειδήσεων. Προειδοποιεί επίσης ότι οι πολιτικοί δημοσιογράφοι μπορούν επίσης να έχουν διάφορα κίνητρα για να μοιράζονται περιεχόμενο. „Πάντα τελειώνω τις συνεδρίες με“ „Σύγκριση, σύγκριση και σύγκριση. Μην πιστεύετε μόνο μια συγκεκριμένη πηγή. Αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, ελέγξτε κάπου αλλού.»

Έχοντας ερωτευτεί τα μέσα ενημέρωσης ενώ σπούδαζε διεθνείς σχέσεις, δημοσιογραφία και μαζικές επικοινωνίες τόσο στις προπτυχιακές όσο και στις μεταπτυχιακές σπουδές στο κρατικό πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, ο Mamuka δημιουργεί μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ιδιότητας του πολίτη και της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας. Έκτοτε έχει εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες να ταξιδέψει σε διάφορες χώρες μαθαίνοντας πώς άλλοι εκπαιδευτικοί διδάσκουν τον γραμματισμό στα μέσα και πώς μπορεί να υιοθετήσει καλύτερα αυτό που μοιράζονται για τους μαθητές του. Ένας δια βίου μαθητής, ο Mamuka ενθαρρύνει άλλους εκπαιδευτικούς γραμματισμού στα μέσα να είναι το ίδιο.

«Ένα πράγμα που θα έλεγα σε έναν νεότερο εκπαιδευτικό σε αυτόν τον τομέα είναι ότι τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα στον κόσμο και οι διαφορετικές εκπαιδεύσεις προσφέρουν διαφορετικές προοπτικές. Η συνεχής εξέλιξη για τους εκπαιδευτές είναι πολύ σημαντική. Όλα αλλάζουν όσον αφορά τα μέσα ενημέρωσης. Πρέπει να είσαι πάντα μαθητής αλλά και εκπαιδευτικός».

Καλά τα είπες Μαμούκα.

Αν θέλετε να συνδέσετε με τον Mamuka το πάθος του για τον λόγο, την ηθική και τα all-things-media ή να μάθετε περισσότερα για το έργο του στον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας, φροντίστε να ακολουθήσετε την American Corner Batumi ή να του στείλετε email στο [email protected]